Lipsa televizorului nu îţi dă dreptul la ignoranţă

Noua dar în acelaşi timp vechea categorie de hipsteri respectabili nu are acces la televizor şi nici nu îşi doreşte. Ba chiar spune cu mândrie: „Eu nu am televizor, au trecut două luni de când am renunţat la stilul profan de viaţă”.

Şi sunt sub-media-care-ascultă-manele-şi-se-uită-activ-la-capatos pentru că ei cred că asta le dă dreptul la ignoranţă. Ei cred că au voie să nu ştie cine e preşedintele ţării doar pentru că nu se uită la Antena 3 şi nici nu sunt băsişti. Nu le trebuie să cunoască date despre alegeri, boli, economie sau piaţa muncii pentru că ei nu au televizor şi asta le dă dreptul să fie nişte ignoranţi umblători.

Pot alege să treacă prin viaţă având în cap mai puţine chestii decât mobilă într-un cort pentru că lipsa unui televizor şi a unei antene le dă acest drept. Ba mai mult, este motiv de mândrie să nu ştii ce se întâmplă în jurul tău, pentru că oricum tu nu trăieşti aici. Specia asta este o visătoare, un fel Emineşti moderni.

Te-ai gândi că renunţând la televizor s-ar îndrepta spre alte surse de informare, eventual competente. Te-ai gândi că îşi ocupă timpul liber cu cititul de ziare, cărţi sau jurnale de unde să afle lucruri noi şi interesante pe care să le poată aduce în discuţie şi care să le dea dreptul la opinie. Dar nu, nu trebuie să ştie nimic, pentru că nu au un nenorocit de aparat prin care sunt trimise imagini despre ce se întâmplă peste tot. Şi nici nu se îndreaptă către sport, nu. Stau tot în casă, la fel de sănătos. Nici nu îşi dezvoltă pasiunile şi nici nu lucrează la hobby-urile pe care le au sau nu, pentru că le-au omorât de mult cu ignoranţa lor imensă.

Oamenii ăştia sunt nişte ignoranţi. Nu pentru că nu au televizor, ci pentru că nu văd îndeajuns de departe pentru a diferenţia între ce este bun şi ce este rău. Şi problema asta a lor nu se rezumă doar la emisiunile pe care le-ar putea sau nu privi.

Susţine campania UcideUnHipster*.

*Metaforic 

Reclame
Etichetat , , , , ,

14 gânduri despre „Lipsa televizorului nu îţi dă dreptul la ignoranţă

 1. Textul ăsta denotă mai multă ignoranţă decât cea pe care o invocă! Nu ştiu ce pretins hipstăr te-i fi lovit cu neştiinţa şi cu indiferenţa lui. Dar mai ales nu pricep de ce asociezi antiTV-ul cu hipstăreala. Sunt o groază de oameni care renunţă vădit la cutia cu bulşituri şi se laudă cu asta. Sunt foarte mulţi inşi foarte bine informaţi care nu au mai butonat o telecomandă de ani buni. Şi, la polul opus, există o mare adunătura de proşti care se uită la tv ca vaca în fântână, fără să priceapă nimic.
  În altă ordine de idei, înainte să mai arunci cu noroi în unii – pare-se vinovaţi de neinformare – mai pune mâna pe-o carte, pe-un google, pe-un ziar. Că Eminescu ăsta… visătorul, cum îi zici tu… a fost ditamai jurnalistul. S-a ocupat intens cu informarea maselor, carevasăzică!
  Şi-mi place maxim că, la final, ţi-ai dat definţia singur(ă): „Oamenii ăştia sunt nişte ignoranţi. Nu pentru că nu au televizor, ci pentru că nu văd îndeajuns de departe pentru a diferenţia între ce este bun şi ce este rău.” QED

  • Între noi fie vorba, nu am spus că toţi cei care nu se uită la tv sunt hipsteri. Dar fiecare înţelege ce vrea, aparent. Nici eu nu sunt fan TV, dar înlocuiesc timpul pe care l-aş aloca lui cu altele care îmi aduc informaţii despre de toate.
   Chiar nu înţeleg ce este aşa de dificil de priceput că problema e vizavi de ignoranţi, nu de lipsa de TV. Poţi sa te informezi şi din wc, atât timp cât ştii despre ce vorbeşti.

  • Din cele citite, am înțeles 2 lucruri.
   1. Sunt un hipster nenorocit.
   2. Sunt un hipster nenorocit și ignorant.
   Uite și un 3: atâta ignoranță ca în posturile de televiziune autohtone nu am văzut de foarte mult timp.
   Poate ai încercat să formulezi o idee, dar a reieșit cu totul altceva.

 2. Cuvânta spune:

  Autosuficienta, cred ca asta te doare in acest articol. Finalul mi-a placut tare, ai putea porni o campanie cu acest nume :))

 3. Oana Cristina spune:

  Nu inteleg de ce toata lumea se leaga de hipsteri.

  Nici eu nu ma uit la TV. Si nu pentru ca nu vreau, ci pentru ca nu am timp sa stau sa astept de acolo informatiile de care am nevoie. Aflu rapid si usor de pe social media informatiile de care am nevoie. 🙂

 4. Anca spune:

  N-am mai citit pe nimeni care să pună TV-ul pe un piedestal. Partea bună e că aparent lipsa de informare te deranjează…deși cred că fiecare ar trebui să fie cât de informat are chef să fie.

  Cât despre „campania” pe care o propui…nici n-am cuvinte.

 5. Lotus spune:

  Totuși, dintre a te uita la TV ca o legumă și a nu te uita deloc, mai bună este a doua variantă. Pentru că, per ansamblu, ceea ce se transmite la ora acutală este nociv. Îți trebuie o doză de discernământ să poți filtra și lua ce-i bun, informativ, educativ. Iar de la știrea X, care-i de interes, să poți filtra esența și elementele obiective de înfloriturile sau devierile sau chiar ideile pe care încearcă să ți le imprime diverși. Etc.

  Nu știu ce se va întâmpla cu televiziunea peste 20-30 de ani. Că audiența-i tot mai mică.

  • Eu nu sunt pro televizor, ci pro informare. Însă am observat că cei care nu au tv sau nu urmăresc ştirile se simt îndreptaţiţi să spună: „Ah.. Nu ştiu. Dar nu mai am televizor”. ŞI CE?! Doar pentru că eu nu am iaht nu înseamnă că nu ştiu că există mare şi ocean.

 6. arakelian spune:

  Nici eu nu am televizor. Mai mult de jumatate din viata mea nu am avut.
  Ma tin la zi cu stirile de pe timesnewroman.ro, le completez de pe site-urile de justitie a Romaniei (unde ma uit sa vad ce s-a cerut in proces, si ce s-a decis),ma amuz cu motivele de amanare ale proceselor (absurde pt mine) dar completez cu ceva legi pe avocatnet.ro (unde imi plac si dezbaterile, o parte din comentatori sunt avocati si au argumente clare), ma uit pe bbc.co.uk , iar uneori (cam 1 data pe sapt) ma uit pe site-urile televiziunilor romanesti. Finalul il da viata de pe strada, cu impactul ei zilnic, un sofer de taxi poate da un luciu si imi clarifica situatia.
  Cand mi se pare prea mult, si prea greu ce se intampla, le evit. In ultimii ani, mi se pare tot mai greu sa suport presa tv romaneasca: de ex. ce ma enerveaza cel mai mult este ca e servila industriei farmaceutice, datorita banilor veniti din publicitate, si ca evita stirile cu coruptia legata ( mai mare decat cea din domeniul politic). Practic, eu consider ca intoxica populatia cu publicitatea care ajunge sa sugereze boala oamenilor (evident celor sensibili si usor de manipulat, ca mine).

  Ca o concluzie generala, multe informatii de pe site-urile televiziunilor romanesti sunt eronate si partial ‘filtrate’ si exagerate. De cand nu am mai deschis tv-ul, sunt mai sanatoasa.

...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: