Arta Alfa nu este pentru tine

Arta 2.0, super arta, arta alfa este doar un mod pretenţios de a le da snobilor ideea ca sunt valorosi. Ocazia de a impresiona nişte oameni care nu au păreri formate şi care aşteaptă să le zică cineva ce şi cum să gândească.

Probabil arta modernă a apărut ca reacţie la lipsa de noutăţi în artă. Ştim cu toţii că noile perioade în toate artele vin ca răspuns la ceea ce a fost înainte, noi viziuni şi alte păreri care mai de care. Şi totuşi cărei nevoi îi răspunde o linie bleu pe un fundal albastru închis? Când vreodată mă voi simţi fix aşa?

Ce-ai?

Nimic. Simt doar că sunt… Nu ştiu cum să explic. Fix senzaţia aia de dungă bleu pe indigo. Asta este.

Acum să trecem la literatura modernă, dacă se poate integra pe aici pe undeva. De când o pagină goală urmată de un singur cuvânt transmite un mesaj? Ce s-a întâmplat cu romanele pline? (Ştiu că sunt tot acolo, dar parcă lumea nu le mai vrea).

Piesele de teatru moderne sunt un rahat care te lasă mai confuz decât ai ajuns. Mi se pare ipocrizie să pretinzi că înţelegi ceva când de fapt nimeni nu a vrut să transmită nimic, ci doar să se simtă util 5 minute din viaţă. Sau să mai zici că este un act de cultură să mergi la teatru. Nu, nu este atunci când te întorci la fel cum ai plecat. Să stai să auzi o oră cum urlă un descreierat într-o limbă pe care nu ai auzit-o niciodată nu înseamnă nimic. E ca şi cum l-ai asculta pe Guţă, doar că ăla mai zice adevăruri general valabile gen: Iarna e frig, Soarele e foarte departe, Mâncarea trebuie să mai şi iasă. Un copil de 3-4 ani ştie mai multe, dar sunt chestii reale şi probabil cândva utile.

Ideea chestiilor culturale nu ar trebui să fie transferul unui gram de cultură asupra privitorului/ ascultătorului?

Iar arhitectura/design/pictura toate îmbinate pentru a crea o expoziţie cretină care exprimă nimic nu mă unge pe mâini pentru a mă proteja de frig. Expoziţiile alea cu chestii de neînţeles mi se par la fel de utile ca un hipopotam drogat pentru un etiopian însetat. Cel mai probabil deloc.

Lumea o să fie un loc tare nasol când chestiile astea vor câştiga premii şi ne vor fi îndesate tuturor până în stomac.

Este bine să fii rege peste proşti?

Reclame

...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: